Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Modderbad

4 november 2016 - 13:48

‘Zou je dat nou wel doen, die zwijnenwandelingen? Ligt gevoelig toch?’  Bij de Week van het Landschap die we eind oktober vanuit Jagershorst in Leende hielden hadden we het idee opgevat om mensen te informeren over de zwijnen. In totaal zouden we 9 excursies leiden in het gebied achter het Hotel. Mensen moesten zich wel inschrijven. Was maar goed dat we dat deden want het liep redelijk storm. We verdubbelden het aantal excursies waarbij we soms het maximum aantal van 25 deelnemers per gids hadden. Er zijn zeker vierhonderd mensen mee geweest waaronder opvallend veel gezinnen met jonge kinderen. Spannend zo in de schemer door het bos wandelen! We lieten de lampen zo lang mogelijk uit want ja, de zwijnen zijn niet gek natuurlijk! Die naaien er tussenuit bij het zien van die flitsen in het duister.

Slechts één van de groepen zag een paar zwijnen oversteken en dat was meer dan je eigenlijk zou mogen verwachten want ze zijn niet gek de zwijnen. Ze ruiken en horen als de beste en maken zich snel uit de poten als je ze nadert. Bij een van de excursies die ik leidde hoorden we zwijnen kraken in het hout. Nou ja, de zwijnen kraakten niet maar het hout waar ze lomp doorheen rausden. Heel spannend, zeker voor de kinderen. 

Het thema van de wandelingen was ‘speuren naar sporen’ en die waren er volop. Vooral een zoelplek bij een vennetje was indrukwekkend, alsof ze net klaar waren met hun modderbad. Die nemen de varkens graag om parasieten kwijt te raken. Het is toch al een bewonderenswaardig parasietje dat er in slaagt door de zeer stugge borstelharen van de zwijnen te dringen. En dan hebben ze zo’n dikke huid dat ik me amper kan voorstellen dat ze last hebben van die kriebelbeestjes. Ze vinden het gewoon lekker om een modderbad te nemen, dat is het. En ze delen die modderliefde met de mens. Alleen moet die er kapitalen voor betalen in een of ander duur kuuroord. Dan  is de modder wel op huidtemperatuur gebracht denk ik zo. En bestaat de modder uit de beste zachte kleisoorten. En wordt die liefdevol op je huid gebracht door speciaal opgeleide moddergooiers, van de vrouwelijke kunne.

Eigenlijk is het veel stoerder om een modderbad te nemen zoals de zwijnen dat doen.

Laat hier je reactie achter