Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Wil je vlinders zien? Word lid van de tennisclub!

28 juli 2014 - 09:36

We zijn alweer aanbeland in het hartje van de zomer van 2014. Zware regenbuien, zinderende luchten en kietelende zonnestralen. De een zoekt het strand op en de ander mijdt de verzengende hitte van de zomer door zich op te sluiten in de koelste kamer van het huis. Met de airco op de turbostand.

Sommige dieren laten zich bij die hitte amper zien. Ze mijden het. Dat geldt vooral voor veel zoogdieren. Insecten zijn vaak juist erg actief bij hoge temperaturen. Een van de meest opvallende insecten zijn toch wel de vlinders. Elk jaar wordt ik wel een keer gebeld door mensen die een enorme rups hebben gevonden in de achtertuin. Dat zijn vaak rupsen van de pijlstaarten. Vorig jaar nog de rups van de teunisbloempijlstaart. Een bijzonder grote kleurrijke rups. Gewoon ergens midden in Heeze.

Vorig jaar vielen me bij de tennisclub, ook midden in het dorp, de vlinders op die rondvlogen rond de vlinderstruiken. Ik heb zeker enkele ballen mis geslagen doordat de koninginnepage over kwam gevlogen. Waarschijnlijk ingehuurd door mijn tegenstander. De valsspeler. De koninginnepage verslaat zelfs onze huidige koningin in schoonheid! Ja, sorry Maxima, niks persoonlijks, het is gewoon zo.

Ik heb het spel trouwens ook wel eens stilgelegd omdat er een drietal ooievaars over kwam gevlogen. Nood breekt wet.

Toen ik na afloop van het tennis de bloeiende vlinderstruiken eens goed bekeek werd ik verrast door de grote verscheidenheid aan vlinders die er op het tennispark rondvloog.  Soorten als dagpauwoog, witje, zandoogje, dikkopje, citroenvlinder en atalanta waren met tientallen vertegenwoordigd. Mooi, maar niet uitzonderlijk. Uitzonderlijk waren dus wel de koninginnepages die in al hun schoonheid rondfladderden. Vaak even een snelle hap nectar nemend om daarna weer snel door te vliegen naar een andere plek. Waar het gras groener is, de nectar zoeter.

Tot mijn verrassing trof ik ook de heidevlinder aan. Ik was inmiddels naar huis gefietst en teruggekeerd met het fototoestel. Die hoort dus op de hei. Maar in tijden van droogte zoeken ze hun voedsel elders. Bijvoorbeeld midden in het dorp op de vlinderstruiken van de tennisclub. Hij of zij landde op mijn broek. Een liefdevolle streling. De natuurbeheerder in mij werd natuurlijk direct herkend. Ook een kleine parelmoervlinder diende zich aan. Zeldzaam in deze streek. En hier midden tussen huizen, stenen, gravel en spoorlijnen toch aanwezig.

Alsof het nog niet genoeg was zag ik ook de oranje luzernevlinder, een trekvlinder. Van uit Zuid-Europa trekken ze onze kant op. Er zijn jaren bij dat er maar enkele worden gespot in ons landje en jaren dat ze vrij massaal aanwezig zijn. Ze planten zich hier niet voort dus het is elk jaar weer een verrassing of ze opduiken.

En de laatste die ik er uitlicht, een nachtvlinder die ook overdag actief is, de Spaanse vlag (niet verwarren met Spaanse vlieg!). Ik had hem nog nooit waar dan ook gezien. En nu wel. Midden in het dorp. Op een doodgewone vlinderstruik. In een doodgewoon dorp. Volgens alle vlinderboeken die ik heb vliegt ie alleen in Zuid-Limburg rond. Weg met die boeken. Zuid Limburg én Heeze!

Het mag duidelijk zijn dat ook jij met weinig moeite mooie vlinders in je tuin kunt krijgen. Doen! Plant een vlinderstruik. Simpel als wat!

Laat hier je reactie achter