Verborgen heidejungle...

15 februari 2015 - 10:29

Als ik een rondje maak over de hei zie ik allerlei mensen voorbij komen. De één zoekt een uitdaging in een mountainbiketocht, de ander draaft en galoppeert en nog weer een ander zit te rusten op een bankje aan het ven tijdens een wandeling. Veel mensen genieten van het open landschap. Een meneer sprak mij laatst toe op de Strabrechtse heide. Hij zei: “jullie moeten dit voor altijd behouden”. Het is geen geheim dat de Strabrechtse heide in vele harten klopt.

Ook de aanmeldingen voor 'trouwen in het bos' -in dit geval heide- regenen binnen. Verliefde stelletjes die elkaar op 'hun' heide het ja-woord willen geven. En die geliefde plekjes waar zij de romantiek delen zijn heel specifiek zoals een kronkelige berk of reusachtige zomereik of één van de graasplekjes van de Kempische heideschapen, de schaapskooi, heidetuin et cetera. Tevens is de Strabrechtse Heide erg in trek bij natuurfotografen die de mooiste plaatjes schieten van dit prachtige natuurgebied.

De openheid van de heide is anders, verfrissend. De luchten komen tot je. Zijn op mooie, maar ook donkere dagen als een levend schilderij. De hei is een landschap van grootse horizons en betoverende vergezichten. Dat geldt zeker voor de Strabrechtse heide, de grootste aaneengesloten heide van Brabant.

Als ik de hei op ga, met name in de winter wanneer de opvallende kleuren zoals van dop en struikheide zijn verdwenen, zoek ik naar het kleine. Op de droge heide en het stuifzand doemen voor mij dan al snel de meest bijzondere creaties op. Chaotisch qua vorm, grootte en kleur als in een jungle. Klein, wrattig, sprookjesachtig, monsterlijk. Maar ook tenger, groen, rood, gemengd, tapijtvormig, warrig en bizar. Een miniatuurlandschap dat me eindeloos doet verwonderen.

De Strabrechtse heide (en ook de Groote heide in het Leenderbos) herbergen een oase aan bijzondere korstmossen. Korstmossen bestaan overigens uit een symbiose tussen een alg en/of blauwwier en een schimmel en groeien maar heel langzaam. Nb. korstmossen vind je overal. Ook in de stad, het dak van uw huis, op straat. Maar op de heide vind je dus de soorten die je in mijn foto's terug vindt.

Als ik u vertel over het stuifzandstapelbekertje, hamerblaadje, het gevorkt heidestaartje, wrattig bekermos of ezelspootje, wordt u dan nieuwsgierig? Of het rood bekermos en de rode heidelucifer? Zet u eens uw fiets neer en kijkt u eens voorbij de heidestruiken en luchten. De heidejungle lacht u toe.

Laat hier je reactie achter