Het wordt weer vroeg donker

22 oktober 2015 - 07:13

Pas op voor aanrijdingen met wild!
Helaas mensen, het wordt weer steeds vroeger donker. Voor de een lekker, voor de ander vervelend. De zomer is voorbij en de winter komt er aan. Dat is niets nieuws onder de zon maar gewoon de loop der seizoenen. Dit betekent ook dat we vaker in het duister op weg zijn en dan zijn ook de nachtdieren actief. Dieren als ree, zwijn, hert, das en vos. En die dieren hebben geen flauw benul van onze verkeersregels. Ze kijken niet eerst naar links, dan naar rechts en nog een keer naar links om dan voorzichtig over te steken, ben je gek, ze steken als een stel wilde dieren, zonder te kijken, de weg over. En dat is ook precies wat ze zijn, wilde dieren. Wij hebben verstand en dat moeten we gebruiken.

Van al onze wilde, grotere, dieren worden er in onze provincie jaarlijks zeker duizend dood gereden. De dieren hebben geen schuld, wij zullen extra op moeten letten of onze snelheid aan passen. 

Wat kun je zelf doen om een aanrijding te vorkomen?
Ten eerste dus de snelheid matigen in de schemer en op wegen die bosgebieden doorsnijden. Bij 60 kilometer per uur kan het dier nog corrigeren of kun je zelf nog remmen. Kijk het eerste overstekend dier niet na maar houdt rekening met nog een ree of zwijn. Laatste tip is misschien wel een moeilijke, wijk niet uit! Je wilt een dier niet raken, maar je wilt al helemaal niet ondersteboven met de auto in een sloot belanden of tegen een boom rijden.

Toch een aanrijding?
Wat dan? Kijk of je veilig staat, ook voor anderen, en bel met 0900-8844. Dat is de meldkamer van de politie. Die zorgen dat er iemand bij komt die het dier mag vervoeren. Vaak is een gewond wild dier ten dode opgeschreven, niet in het minst door de stress. Een reeenpoot is lastig te spalken en het ree loopt moeilijk met krukken. Helaas zal zo’n dier dan meestal uit zijn lijden worden verlost. Bel niet met de dierenambulance, die kunnen niets met wilde dieren. Gewoon 0900-8844. De politie zal vaak de SAMF inschakelen. Dat is de stichting afhandeling & monitoring fauna-aanrijdingen. Verschillende vrijwilligers zijn hierin actief. Zij zorgen ook voor de registratie en het afvoeren van de dode of gewonde dieren. Die registratie is best belangrijk want het geeft inzicht van het gevaar van de weg voor dier en weggebruiker. Wellicht kan er uiteindelijk, bij veel aanrijdingen, worden ingezet op een snelheidsremmende maatregel op zo’n weg of het uitrasteren er van.

Zo, mooie berg informatie. U kunt er weer een wintertje tegenaan.

Geschreven door boswachter Mari de Bijl.

Laat hier je reactie achter