Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Vriendenkring Van Gaal

2 augustus 2015 - 12:00

Naam wagenbouwersgroep: Vriendenkring van Gaal
Aantal leden: 130
Actief sinds: 1974
1e geworden in: 1975, 1976, 1989, 2002, 2014


Omschrijf je groep in 10 kernwoorden? 
Bouwers van een rijdend totaaltheater en liefhebbers van een feestje. 

Waar zijn jullie als wagenbouwersgroep het meest trots op en waarom? 
Dat wij als één van de oudste Vriendenkringen nog ieder jaar ons steentje kunnen bijdragen
aan de Brabantsedag. Met een groep variërend van 0 tot 75 jaar samen bouwen aan een
totaaltheater waar ieder lid trots op mag zijn.

Ieder jaar heeft de Brabantsedag een thema. Wat was voor jullie het leukste/interessantste thema
om iets voor te bedenken en te bouwen?
Een van de leukste en mooiste optochten die ik me kan herinneren is die van 1990. Met als thema Verzinsels en Vertelsels, niet dat wij het toen bijzonder goed deden maar dat thema was erg mooi. Een thema als Schurken, Schelmen en Schorriemorrie (2004) was natuurlijk wel op ons lijf geschreven.

Wat is de mooiste wagen die jullie ooit hebben gebouwd en waarom? 
Het Schrijnwerkersgilde (1989) was voor ons een hele mooie. Niet alleen omdat we daarmee vrij onverwachts eerste werden, maar zeker ook omdat het een leuke wagen was om te bouwen. Ouderwetse pen-in-gat verbindingen, de manier waarop de trekker was weggewerkt en de vele handgemaakt gereedschappen etc maakte het een mooi geheel. Ook de wagen van Vreemd Volk in Brabant (2007) is wel een favoriet. Met een echte draaimolen in typische Van Gaal-stijl en daaromheen een spel wat ons prima ligt was dit ook één van de mooiere wagens.

Welk jaar van deelname zouden jullie het liefst zo snel mogelijk willen vergeten en waarom?
Niet één, iedere Brabantsedag is een beleving op zich. Maar er zijn natuurlijk altijd wagens waarvan je al snel het idee hebt dat de groep er niet helemaal achter staat en dat heeft zijn uitwerking in de optocht zelf natuurlijk ook. Het Nieuwe Mensbeeld (1999) en een Monnikenwerk ten einde (2003) zijn hier slechts twee voorbeelden van.

Welke wagen van een andere groep in de geschiedenis van de Brabantsedag was het meest
indrukwekkend en waarom?
De Spaanse Furie (2001) van Vriendenkring Hopeloos, maar zeker ook Van Heren en Horigen (1989) van Broers-Van Gerwen hebben flink wat indruk gemaakt. Prachtige bouwsels, en bij de Spaanse Furie een erg indrukwekkend spel. 

Wat voor ons veranderd mag worden aan de Brabantsedag is…….? 
Iets minder cultuur in de week voorafgaand, en wat meer op straattheater gericht spektakel in het weekend van de optocht zelf.

Wat is voor jullie de minst mooie wagen die er gebouwd is en wat is de reden daarvan?
Dat zijn er vast en zeker genoeg, maar daar kun je geen keuze uit maken. Iedere deelname aan de optocht is een prestatie op zich. En natuurlijk heeft iedere groep er wel eens een jaar bij zitten dat het niet lukt. 

Wat is jullie droom om nog eens te bouwen? 
We hebben als groep geen ideeën op de plank liggen. Dus een droom hebben we niet. Wens is wel dat we met Vriendenkring van Gaal nog lang aan de Brabantsedag kunnen deelnemen.

Wanneer begint het te kriebelen om weer aan de gang te gaan met de Brabantsedag?
Nu… Altijd!

Laat hier je reactie achter