Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Vriendenkring De Rooie Hoek

2 augustus 2015 - 11:15

Naam wagenbouwersgroep: Vriendenkring ‘De Rooie Hoek’
Aantal leden: ruim 100
Actief sinds: 2000
1e geworden in: 2005, 2008, 2009, 2013, 2017


Omschrijf je groep in 10 kernwoorden?
Enthousiast, passie, warmte, respectvol, bourgondisch, conceptueel, uitdagend, samenwerking, Rooie Hoek

Waar zijn jullie als wagenbouwersgroep het meest trots op en waarom?
Wij zijn trots op het bestaan van vriendenkring De Rooie Hoek. Wat 15 jaar geleden als een nieuwe club mensen begonnen is, is inmiddels uitgegroeid tot een grote groep bevlogen vrienden die een gezamenlijk passie voor de Brabantsedag hebben. Door een warme, bourgondische sfeer te creeëren, op een respectvolle en enthousiaste manier samen te werken wordt de passie voor de Brabantsedag nog verder ontplooid.  

Ieder jaar heeft de Brabantsedag een thema. Wat was voor jullie het leukste/interessantste thema om iets voor te bedenken en te bouwen?
Het is superleuk om ieder jaar op te hangen aan een algemeen thema. Ondanks de grote diversiteit aan thema’s is ons ieder jaar weer gelukt om iets moois op de weg te zetten. Waarbij de uitdaging is om bij brede thema’s het beste idee te kiezen uit de 1001 mogelijkheden (zoals dit jaar met krantenkoppen). Bij beperkte thema’s is de uitdaging om de juiste inspiratie op te roepen (zoals 2 jaar geleden met Meesterwerken, waarbij uit een beperkt aantal onderwerpen gekozen werd). Wat ons betreft springt er niet een expliciet thema uit.

Wat is de mooiste wagen die jullie ooit hebben gebouwd en waarom?
Ieder jaar proberen we iets bijzonders te bouwen en ieder jaar heeft haar gebeurtenissen en uitdagingen wat een herinnering aan een wagen bijzonder maakt;

2000: Lof der Zotheid - de eerste dat we trots door de straten van Heeze trokken

2001: Telegrafie, de eerste keer de waardering met een top-5 plaats

2002: Zilvervloot, de eerste keer dat we veel details hebben verwerkt in een prachtig schip

Zo kunnen wij over ieder jaar iets bijzonders zeggen en is het een kwestie van persoonlijke smaak en herinnering van iedere Rooie Hoeker wat zijn/haar top 3 is.

Wil jij de persoonlijk smaak van onze Rooie Hoek leden weten, kijk dan op onze website naar de rubriek “In de hoek met ...”

Welk jaar van deelname zouden jullie het liefst zo snel mogelijk willen vergeten en waarom?
Wij zouden geen enkel jaar willen missen!! Integendeel, ieder jaar kijken we uit naar begin juni als we weer de wei in mogen om de tent te zetten en de wagen te bouwen. Zelfs het spreekwoord  “na 7 goede jaren, komen 7 slechte jaren” lijkt aan ons voorbij te gaan. Zoals bij de vorige vraag aangegeven zijn de afgelopen 15 jaar allemaal geweldig!!

Welke wagen van een andere groep in de geschiedenis van de Brabantsedag was het meest indrukwekkend en waarom?
Uiteraard vallen verschillende jaargangen niet tot moeilijk met elkaar te vergelijken. Wel krijgt menig Rooie Hoeker kippenvel als hij/zij wegdroomt bij het beeld van Hopeloos met ‘De Spaanse furie’. Een grensverleggende wagen uit 2001 die haar tijd ver vooruit was en waarschijnlijk in een huidige optocht nog steeds niet zal misstaan.

Wat voor ons verandert mag worden aan de Brabantsedag is…….?
Het is mooi om te zien dat de organisatie zowel bij de wagenbouwersgroepen als bij de stichting na ruim 50 jaar nog steeds een groei doormaken.  Deze groei kan echter verbeterd worden door intensiever samen te werken tussen de wagenbouwersgroepen onderling en met de stichting.

Iedere club heeft haar sterke en zwakke punten en wij kunnen nog veel leren van elkaar op allerlei gebieden; technieken bij het bouwen, veiligheid en regelgeving, promotie, sponsoring, etc, etc ...

Door vaker bij elkaar in de keuken te kijken, elkaar nog meer te stimuleren en nog meer samen te werken zullen de bezoekers ook in de toekomst gewaarborgd blijven van een prachtige cultuur-historische optocht!!

Wat is voor jullie de minst mooie wagen die er gebouwd is en wat is de reden daarvan?
Zoals eerder aangegeven zijn wij als vereniging trots op alle wagens die wij ieder jaar op de weg hebben gezet. Dit betekent niet automatisch dat iedereen dit tijdens de bouwperiode al heeft ...  Gedurende het seizoen heeft menigeen twijfels hebben over het eindresultaat, omdat het moeilijk blijft om het totaalplaatje in te schatten en hoe een en ander overkomt in de straten van Heeze.

Mooi voorbeeld hiervan is de uitbeelding van Dulle Griet van 2 jaar geleden. Een week voor de optocht was de wagen nog een grote schroothoop van pollepels, wasmachines en badkuipen, maar tijdens de optocht waren alle vrouwen trots om een stoere vrouw te zijn, trots op de wagen en trots om een Rooie Hoeker te zijn.

Wat is jullie droom om nog eens te bouwen?
Onze droom is om een vaste bouwplaats in De Rooie Hoek te hebben. Een plek waar we een eigen opslag kunnen bouwen om al het verzamelde materiaal te bewaren tijdens de winterperiode en een vertrek waarin ook bij slecht weer gewerkt kan worden aan de kleding en grime.

Wanneer  begint het te kriebelen om weer aan de gang te gaan met de Brabantsedag?
Het maandje rust in September is zeer welkom voor iedereen. Echter, tegen de tijd dat het thema bekend wordt gemaakt staan een aantal mensen te trappelen om aan de gang te gaan. Voor het overgrote deel van de vereniging duurt het echter nog tot aan de ledenvergadering in februari - maart voordat het seizoen echt begint. Het thema wordt dan bekend gemaakt en de grote opkomst laat duidelijk zien dat iedereen dan enthousiast is om vanaf juni weer gezellige uren te gaan maken op de bouwplaats van De Rooie Hoek.....

Laat hier je reactie achter