Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Vriendenkring De Rijten

2 augustus 2015 - 10:35

Naam wagenbouwersgroep: Vriendenkring De Rijten
(voorheen Buurtvereniging Emmerikstraat/Van der Voortlaan)
Aantal leden: ±90
Actief sinds: 1980
1e geworden in: 1986, 1987, 1988 en 1994

 

Omschrijf je groep in 10 kernwoorden?
Gezellig, humor, stress, frivool, schilderachtig, stress, speels, toegankelijk, stress en stress.  

Waar zijn jullie als wagenbouwersgroep het meest trots op en waarom?
Ons ‘rondje rotonde’ op de zaterdag voor de Brabantsedag. Als afsluiting van het bouwseizoen rijden wij met een platte kar het parcours van de optocht. Iedereen erop, biertje mee en zingen. Op de rotonde bij de kerk, houden we het verkeer minuten lang op, als wij 1, 2, 3 soms wel 4 ‘rondjes rotonde’ maken. Een van de mooie tradities in onze vriendenkring.

Ieder jaar heeft de Brabantsedag een thema. Wat was voor jullie het leukste/interessantste thema om iets voor te bedenken en te bouwen?
De zoektocht is om uit elk thema, het leukste of meest interessante te halen. Elk thema heeft zo zijn pareltjes aan verhalen of onderwerpen die je prachtig kunt verbeelden. En in ons huidige tijdperk liggen al die verhalen ook binnen handbereik, de keuze is enorm.

Wat is de mooiste wagen die jullie ooit hebben gebouwd en waarom?
Dat is zoiets als kiezen tussen je eigen kinderen. In alle wagens zit evenveel inzet en passie. De mooiste die we ooit gebouwd hebben is dus moeilijk aan te wijzen. Maar een waarbij het totaalplaatje vrijwel compleet was, is toch wel ‘De Passie van Christus’. Maar ook ‘De wonderlijke speeldoos’ en ‘Van ketterij tot beeldenstorm’, mogen niet vergeten worden.

Welk jaar van deelname zouden jullie het liefst zo snel mogelijk willen vergeten en waarom?
In 2008 liet de techniek ons, 5 minuten voordat we het parcours op reden, in de steek. De vele pompen die het water rijkelijk zouden moeten laten vloeien, hielden er mee op. Onze uitbeelding van het badhuis, bleef behoorlijk droog . Beetje jammer, als het thema  ‘Vol van Water’ is…

Welke wagen van een andere groep in de geschiedenis van de Brabantsedag was het meest  indrukwekkend en waarom?
‘De Spaanse Furie’ van Vriendenkring Hopeloos, ‘Ergens tussen hemel en aarde’ van Vriendenkring Haisjo en ‘Marktplaats.nl’ van Vriendenkring De Rooie Hoek. Allen omdat het compleet straattheater-wagens waren. Voor die wagens geldt: “Perfectie is niet dat, waar je niets meer aan toe moet voegen, maar waar je niets van af moet halen.” 

Wat voor ons verandert mag worden aan de Brabantsedag is…….?
De treksnelheid van de optocht! Er zitten zoveel uren in en dan is het in 2,5 uur voorbij. En elk jaar lijkt het minder te worden…

Wat is voor jullie de minst mooie wagen die er gebouwd is en wat is de reden daarvan?
‘Het monster uit de achterbuurt’ van Broers-Van Gerwen. Helaas hebben te weinig mensen deze spuuglelijke wagen in actie mogen zien, maar wat was dat een aftands ding. Door technische problemen uitgevallen en dat was onbeschrijfelijk jammer. Die wagen verbeelde perfect het thema ‘Schurken, schelmen en schorremorrie’ en was prachtig van lilijkheid.

Wat is jullie droom om nog eens te bouwen?
Dat verklappen wij natuurlijk niet. Die droom hopen wij nog ooit eens op de weg te mogen zetten.

Wanneer  begint het te kriebelen om weer aan de gang te gaan met de Brabantsedag?
Bij de bekendmaking van het thema. Dan gaan bij vele mensen de radartjes boven al weer draaien om weer iets vernieuwends of spectaculairs uit de hoge hoed te toveren.

Laat hier je reactie achter