Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: De Oude Ambachten

17 augustus 2015 - 13:00

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 4 'De Oude Ambachten', een jonge groep in de groei.

Pascal Cocquyt is voorzitter  van De Oude Ambachten, de groep die is vernoemd naar de lange straat (De Ambachten) waar de groep bij oprichting in 2001 veel leden vandaan haalde. Hij legt uit waar de wagen van D.O.A. in 2015 over gaat, maar lijkt vooral trots op hoe zijn vereniging er voor staat.

'Dit meisje hier? Die is er elke dag!' Een jongedame is aan het schilderen en kijkt amper op van haar klus als ze complimenten van de chef ontvangt. 'En zo hebben we er hier veel meer. De Oude Ambachten is een hele jonge vereniging. Wij maken elk jaar, vinden wij, mooiere en betere wagens, omdat onze jonge bouwers zich steeds beter ontwikkelen.'

De Oude Ambachten lieten zich dit jaar inspireren door de Vlisco, een textielfabriek in Helmond die wereldwijd bekend staat om zijn kleurrijke designs. 'Die zijn nog steeds heel groot in Afrika', zegt Cocquyt, en inderdaad: De panelen aan de zijkant van de tent hebben een Afrikaanse 'look en feel'. 'Wij maken dus een wagen die deels Afrikaans, deels industrieel aanvoelt.' Let bij de optocht straks vooral op die gekleurde panelen. Daarin gaat iets gebeuren. Wil de voorzitter kwijt wát?  Lachend: 'Nee, dat blijft een verrassing!'

Pronkstuk van de wagen is (voorspelling van de auteur) een olifant, die uniek wordt ingezet. Traditioneel gezien, trekken tractoren de wagens bij de Brabantsedag voort. 'Maar je ziet olifanten haast nooit iets trekken, die worden ingezet om dingen te duwen!' De aandrijving zit bij D.O.A. dus achter de wagen, een frisse aanpak van de kwestie. Maar genoeg over de wagen.

'Het gaat goed met onze club', zegt Pascal. 'Dat is niet zozeer terug te zien in de resultaten, maar wij voelen dat wél.' Volgens hem is het altijd gezellig, op de bouwplaats naast De Pompenmaker, en verbindt de groep zich met méér dan de wagen van de optocht. 'We organiseren steeds meer dingen samen, daardoor wordt je groep hechter. We zijn nog zó jong, ik ben eigenlijk oud in de groep. Maar om te zien met wat voor enthousiasme zulke jongeren hier aan die wagen bouwen... Daar krijg je zelf zó veel energie van!

Laat hier je reactie achter