Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: Kapelstraat

18 augustus 2015 - 14:45

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 5 'Vriendenkring Kapelstraat', die liefdesverdriet gebruiken om iets moois neer te zetten.

Een paar jaar geleden ging het niet zo goed met Vriendenkring Kapelstraat. De groep had ongeveer zestig leden en leek opgeslokt te worden door de Grote Concurrentie. Andere groepen sneuvelden helaas, maar de Kapelstraat overleefde. 'Nu hebben we weer meer dan 100 leden', zegt Joost Munnichs, ontwerper van de wagen van dit jaar. 'Dus dat gaat zeker de goede kant op.'

Minder rooskleurig is het verhaal dat de groep dit jaar uitbeeld. Jacques Brel's 'Ne me quitte pas', in het Nederlands 'Laat me niet alleen', is een muzikale tragedie over een man wiens vrouw bij hem weg is. De Kapelstraat vertaalt dat in een gevallen, gebroken hart, waarbij niets recht staat en alles een uitdaging vormt voor Munnichs en de rest van de groep.

'We beelden het dagelijks leven van de eenzame man uit', zegt Munnichs. 'De afwas stapelt op, hij hangt te vaak aan de bar en bovenop de wagen zien we hem in een telefooncel, in een laatste verwoede poging zijn vrouw terug te krijgen.'

Op de wagen van Kapelstraat vinden we alleen maar mannen. De vrouwen en kinderen zien we vóór de wagen, vluchtend voor het hoopje ellende dat er van hun ex geworden is.

'Ne me quitte pas is natuurlijk de muziek', zegt Munnichs. 'Maar dan niet de standaard versie van Brel. Dit nummer is zó vaak gecoverd, zo'n 150 keer! De groten der aarden zoals Madonna, Edith Piaf, Sting en Celine Dion hebben bijvoorbeeld een versie gemaakt.' Brel is de trots van België, van Wallonië vooral. Dat zoiets pijnlijks, zo mooi kan zijn, zo kan inspireren... Dát laat Kapelstraat dit jaar zien.

Laat hier je reactie achter