Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: De Laarstukken

21 augustus 2015 - 16:25

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 8 'de Laarstukken', die met een nieuwe ontwerpster mikken op een topnotering.

We treffen de Laarstukken op een speciale dag. Medewerkers en vrienden van het Van Abbe in Eindhoven zijn op bezoek, omdat de wagenbouwersgroep dit jaar hun favoriete museum als uitgangspunt heeft gebruikt. Ontwerpster Sandra Nouwen kreeg een uitdagende taak. 'Ze zeiden me: Laat je gedachten de vrije loop, wij willen in de top van het klassement eindigen.'

Nouwen kwam met een innovatief ontwerp waarbij de wagen drie panelen of decors afwisselt om de rijke historie van het Van Abbe goed weer te kunnen geven. Slechts weinig mensen weten bijvoorbeeld dat Henri van Abbe (de stichter) zijn geld verdiende als sigarenfabrikant. Zelfs aanwezige Eindhovenaren keken verwonderd op bij de informatie dat de regio vroeger ooit 'Klein Cuba' werd genoemd, vanwege de permanente sigarenwalm die rond de omgeving lag.

In het dagelijks leven is Sandra lerares op een middelbare school in Eindhoven. Ze kwam bij de Laarstukken via leerlingen. 'Die hadden op maandag hun werk niet af. In plaats van dat ik boos werd, was ik trots op het feit dat ze naar de Brabantsedag waren geweest.' Een mailtje vanuit het bestuur naar haar werkgever volgde, en Nouwen nam de uitdaging snel op zich.

'Ze daagt ons zeker uit', zegt Alexander Steegh, hoofd wagenbouwer bij de Laarstukken. 'Als groep willen wij innovatief zijn, telkens iets nieuws brengen.' Steegh lijkt niet alle verrassingen prijs te willen geven, maar 'we willen alle zintuigen prikkelen. Daar hoort muziek bij, wat je ziet natuurlijk, maar wij willen méér doen.' 

Het vooraanzicht van de wagen is het Van Abbe zoals mensen dat kennen, met een iets blauwere gloed om de contrasten later in de wagen sterker te maken. Één medewerker van het Van Abbe, Daniël, kan zijn ogen niet geloven. Hij blijft de tegels strelen en mompelt: 'Ik had verwacht dat dit anders zou voelen!' Op de bouwplaats is nog niet alles zichtbaar, maar Steegh verzekert ons dat de bouw op schema ligt. In de galerij van de wagen hangen straks replica's van echte werken uit het Van Abbe en er is veel te doen rond de club (zie elders op deze site). Of de doelstelling nu behaald wordt of niet: De Laarstukken doen van zich spreken, en brengen zeker iets nieuws naar de Brabantsedag.

Laat hier je reactie achter