Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: De Lambrekvrienden

22 augustus 2015 - 13:45

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 9 'De Lambrekvrienden', die hun onderwerp nog nooit zo dichtbij voelden komen.

Sjef van Dongen, geboren in Haarlem maar getogen in Tilburg, kwam in 1928 in het nieuws toen hij deelnam aan een reddingsactie voor een verongelukt Italiaans luchtschip. Die was op de weg terug vanaf de Noordpool, strandde en Sjef ging (samen met een schep Finnen, Russen, Italianen en anderen) op zoek. 'Die zoektocht beelden wij uit', zegt Stijn van Meerwijk, ontwerper bij de Lambrekvrienden.

We zien de gecrashte zeppelin en de stoet mensen die op zoek zijn naar het gevaarte, of daar verslag van doen. 'Je had toen geen twitter hè?', zegt Stijn, 'dus ook die journalisten maken een groot deel uit van ons spel.' Meer dan 100 leden van de vrienden lopen rond de wagen, met slechts zes bemanningsleden aan boord van de enorme blikvanger, de zeppelin.

'Als je vroeger 'koud' uit wilde beelden, ging je op de wagen zitten bibberen, en dat was het dan.' Stijn wil absoluut niet arrogant doen, maar anno 2015 is het niet 'genoeg' om te doen alsof, vooral ook omdat er de technieken en mogelijkheden zijn je wagen een extra impuls te teven. 'Wij hebben straks zestien ventilatoren plankgas ijzige wind het publiek in jagen. En we gaan met echte sneeuw werken. Het wordt kippenvel-koud.'

Van Meerwijk zag al vroeg de uitdaging van een onbekende naam. 'Wij kregen natuurlijk net als iedereen die themabrochure en helemaal aan het eind, helemaal onderaan, stond onder 'diversen' Sjef van Dongen, poolreiziger. Wij kenden zijn verhaal niet, maar dachten meteen: Een Brabantse poolreiziger!?' Later bleek dat er net een documentaire over Van Dongen was verschenen. Die werd bekeken en toen was het duidelijk: 'We besloten een winters tafereel te gaan maken in de zomer. Dat is dit jaar de uitdaging.'

'Het moet altijd anders. Als je de laatste vijf ontwerpen naast elkaar legt, denk ik dat wij elk jaar andere ideeën, andere technieken, andere materialen en andere oplossingen brengen. Het moet altijd anders, dat is bij ons het uitgangspunt.' En bij De Lambrekvrienden volgen de resultaten dan vaak vanzelf. 'Druk? Wat is druk... Wij willen gewoon gaaf voor de dag komen. Als wij hier een mooi bouwseizoen hebben gehad en we kunnen iets overbrengen bij de mensen... Dan zijn wij dik tevreden.'

Laat hier je reactie achter