Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: Vriendenkring Schenkels

23 augustus 2015 - 16:00

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 10 vriendenkring Schenkels, één van de meest technische groepen van het stel.

Bij Schenkels proberen ze dit jaar iets dat normaal onzichtbaar is, visueel aantrekkelijk te maken. Een hele opgave voor Jeroen van Eersel, ontwerper en één van de vaste bouwers bij de groep. 'Wij kozen voor Peter Reijnders. Iedereen denkt bij de Efteling aan Anton Pieck, de ontwerper van de vroege Efteling. Slechts weinigen weten dat Peter Reijnders alle techniek in het Sprookjesbos bedacht heeft.'

Reijnders werkte veel met nokkenassen, een soort aandrijving die een ronddraaiende beweging omzet in een op-en-neer gaan. 'Zo heeft hij de vroege Efteling mee helpen bouwen', aldus Van Eersel. 'De bekendste is natuurlijk de attractie met de Waterlelies. Reijnders zorgde ervoor dat die poppen konden bewegen, zonder dat de techniek voor het publiek zichtbaar werd.'

En Schenkels maakt die wél zichtbaar. Bij het aan komen rijden van de wagen zien toeschouwers zondag een op het eerste oog willekeurige verzameling van houten platen. Met technieken die Reijnders bedacht vormen die platen zich tot een gezicht. Als de wagen dichterbij komt, wordt duidelijk hoe dat werkt. Daar achter vormen technieken, al dan niet aangedreven door de mensen bij Schenkels, het grootste deel van de visuele impressie. De waterlelies kunnen uiteraard niet ontbreken.

Het is voor het eerst dat Van Eersel de wagen mocht bedenken voor Schenkels, maar de wagen is zonder twijfel een 'Schenkels-wagen'. 'Er zit inderdaad best wat techniek in', zegt Van Eersel. 'En we werken met hout. We hebben het wel over piepschuim of tempex gehad, maar dit voelde gewoon goed.' Over een notering praten we niet met de club, die volgt voor één van de oudste wagenbouwersgroepen die de Brabantsedag rijk is, vaak vanzelf.

Laat hier je reactie achter