Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: Vriendenkring Haisjo

24 augustus 2015 - 18:00

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 11 vriendenkring Haisjo, die een andere sfeer zoeken in 2015.

Bij Haisjo vond ontwerper Mark Damen het tijd voor wat contrast. Vorig jaar imponeerde de groep met een muisstille, ingetogen voorstelling van ondergedoken Joden in de tweede wereldoorlog. Die aanpak was toen goed voor een tweede plaats. 'Je wilt iets losmaken bij het publiek', zegt Damen. 'Vorig jaar was het heel serieus en brachten we die emotie over. Dit jaar wilden we het wat feestelijker doen, wat contrast creëren.'

Jos Orelio is één van de grootste zangers die Brabant heeft voortgebracht. Toch zullen slechts weinig aanwezige toeschouwers bij de optocht van hem gehoord hebben. 'Ik kende hem zelf ook niet hoor', zegt Damen. 'Maar als je sommige liederen van hem zingt, die kennen mensen wél.' De herkenbaarheid van Orelio's bekendste melodieën zet Haisjo in om een feest neer te zetten.

'We vonden het niet genoeg om zelf iets met muziek te doen. De mensen moeten meedoen.' Tientallen kinderen met microfoons zullen naast Haisjo's wagen (een gevaarte van 12.5 meter lang) lopen. Het publiek kan zijn beste Orelio laten horen, vandaar ook de naam van de wagen: A-Meezing. 'Dat gezang van het publiek wordt aangesloten op onze muziekinstallatie, dus mensen kunnen zichzelf misschien terughoren', lacht Damen.

Het aangezicht van de wagen is een deel van Orelio's villa in Vught, dat de operazanger in 1900 liet bouwen. 'Dat is een beetje symbolisch voor de roem die hij toch snel vergaard heeft', aldus Mark. Orelio was een internationale beroemdheid, wiens ster ook redelijk snel doofde toen het opera genre in korte tijd minder populair werd.

Op de wagen zelf, en ernaast trouwens ook, zal het lastig worden individuele Haisjo-ers te herkennen. 'We worden allemaal Jossen, óók de vrouwen.' Orelio had een hele herkenbare kop met een zwarte snor, zwarte wenkbrauwen en wit haar, waarmee straks ongeveer 120 leden van de groep uitgedost worden.

Aan kansen inschatten lijkt Damen niet te willen doen. 'Dat vind ik zo lastig... Ik weet dat we eigenlijk aan alle checkpunten van het thema voldoen. We hebben een heldere boodschap, die we over kunnen brengen. We moesten wel op zoek naar hoe we een onbekende persoon herkenbaar kunnen maken. Ik denk dat het gelukt is.'

Laat hier je reactie achter