Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: De Rooie Hoek

26 augustus 2015 - 14:25

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 13 Vriendenkring De Rooie Hoek, één van de meest succesvolle groepen van de laatste jaren.

'Ferdinand Verbiest is zeker bekend, beroemd en bemind! Niet in Nederland of België, maar in China....' Martijn van Bree is ontwerper bij De Rooie Hoek. Hij legt in het kort de fascinerende historie van de theoloog en astronoom uit.

'Hij is geboren in België en studeerde naast theologie ook wiskunde en astronomie. Hij vond het geloof interessant, maar ook alles wat met de sterren en kalenders had te maken.' Verbiest zag Jezuïeten om zich heen naar Zuid-Amerika uitgezonden worden. Dat leek hem ook wel wat. 'Maar de kerk stuurde hem naar China, om daar simpel gezegd zieltjes te winnen.'

Dat liep anders. Verbiest viel in China vooral op om zijn astrologische kwaliteiten, aangezien de keizers niets om het Katholieke geloof gaven. Er woedde in die tijd (we spreken over de zeventiende eeuw) een discussie over de Chinese kalander. 'Verbiest verbeterde die, met een paar anderen', legt Van Bree uit. 'Hij stelde voor een maand te schrappen. Dat had zo'n invloed, dat een paar van zijn instrumenten nog steeds in Bejing te zien zijn.'

De Rooie Hoek beeldt daarom het Chinese volk uit dat Verbiest tijdens zijn werk vereert. De groep plaatst Verbiest - letterlijk - op een voetstuk. De man werkt naar een betere kalender en een Chinees nieuwjaar toe. De hele groep werkt toe naar die climax, met rook spuwende draken, dansende Chinese vrouwen en confetti.

'We konden natuurlijk geen echt vuurwerk gebruiken, maar we vieren wel feest', zegt Van Bree. Het plezier staat voor De Rooie Hoek sowieso centraal, zegt hij. Vorig jaar werd de groep onkarakteristiek negende. 'Maar wij hebben niks goed te maken. Ons doel is altijd om gewoon iets moois in de optocht te brengen. We liggen op schema, we zijn tevreden over de wagen, het wordt een mooie Brabantsedag.'

Laat hier je reactie achter