Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: Ietskes Schif

28 augustus 2015 - 12:30

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in deel 15 'Ietskes Schif', de groep met misschien wel de meest verfijnde details.

Johan van Heeswijck (voorzitter) en Michael Liebregts (lid van het 'art department', of ontwerpteam) lijken trots op de compleet 'andere' wagen die Ietskes Schif dit jaar gebouwd heeft. Toen de groep een paar jaar geleden het algemeen klassement won met 'De Vliegende Hollander', was dat door technisch vernuft en spel. Nu maken de details van de wagen indruk.

'Meer dan honderd helmen, schilden, wapens, uitrusting...' Johan werkt in zijn hoofd een lijstje af met dingen die de groep met de hand maakte, voor het spel van de optocht. 'We hebben daar ook een filmpje van', zegt Michael. 'Hoe we van een replica van een Romeinse helm, tot deze exemplaren zijn gekomen.'

Zelfs van dichtbij zien de bronzen- of metalen wapenuitrustingen er echt uit, en ook de ornamenten op de Romeinse helmen zijn niet van echt te onderscheiden. 'Daar hebben we dit jaar bewust voor gekozen', aldus Van Heeswijck, 'om echt een compleet andere wagen te maken.'

Ietskes Schif beeldt het verhaal van Ambiorix uit, de Vlaming die er voor zou zorgen dat Julius Caesar de Belgen 'de dappersten van alle Galiërs' zou noemen. Liebregts legt het verhaal kort uit: 'De Romeinen kwamen grondstoffen tekort en wilden die bij Ambiorix' volk halen. Dat zag hij niet zitten, dus hij verzon een list om ze in de val te lokken. Hij hakte twee legioenen van de Romeinen in de pan en is ook de enige die bij naam in Caesar's logboeken genoemd wordt.'

De Romeinen zouden terugkeren om met 40.000 man sterk een einde aan het heldenverhaal te breien. Maar Ietskes Schif herdenkt de hinderlaag. Meer dan 100 Romeinen marcheren langs de wagen als plots de bomen vallen, en duidelijk wordt dat zij in de val gelokt zijn. Laat je verrassen ('Je schrikt elke keer!') en bekijk vooral de details van het geheel. Alles met de hand gemaakt, en alleen al daarom zijn ze bij Ietskes Schif winnaars.

Laat hier je reactie achter