Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Brabantsedag vooruitblik: B, Z & T

29 augustus 2015 - 14:14

In aanloop naar de Brabantsedag neemt Heeze24 elke dag een kijkje bij de wagenbouwers. Elke dag maken we, in volgorde van de optocht, duidelijk wat voor werk de groepen steken in het ontwerp dat zij uitbeelden. Vandaag in het laatste deel 'Bloed, Zweet & Tranen', die de optocht feestelijk afsluiten.

Teunis Jacob Overwater is oprichter van de Red Band fabriek. Het snoepmerk uit Brabant staat dit jaar centraal op de wagen van Bloed Zweet & Tranen, de op één na jongste groep in de Brabantsedag. 'Stophoest was één van hun eerste producten', zegt Jean-Pierre Pluijm van BZT. Niet dat de groep daar verder veel mee doet, overigens. Ze namen het allemaal wat letterlijk.

'Wij vonden het mooi om van Red Band echt een muziekband te maken', zegt Pluijm. De wagen heeft dit jaar geen loopgroep, zegt hij. Ongeveer 110 leden van BZT bezetten kiosken: 'Want zulke bands spelen in kioskjes.'

En ze maken live muziek. Verschillende groepen hebben zich er door de jaren aan gewaagd, BZT bracht het idee naar een haast professioneel niveau. 'We hebben de afgelopen vijf maanden een keer of vier, vijf per maand geoefend', zegt Pluijm. Iedereen. 'Dat begon per kiosk, maar de laatste weken ook als grote groep.'

En het klinkt prima, zegt hij, al gaf Mart Keuning op Brabantsedag TV aan dat de buurt in het begin niet blij zal zijn geweest met de repetities. 'Maar straks op de wagen hebben we alleen live muziek', zegt Pluijm. 'Het enige dat uit de stereo komt is een tik, voor ons om het ritme aan te geven, maar daar hoor je als publiek niets van.'

Qua prestaties schommelt BZT enigszins, met een vijfde plek in 2013 als hoogtepunt in hun jonge historie. 'Wij hebben wel de aantallen én de techniek in huis om hoge ogen te kunnen gooien', zegt Pluijm. Net als bij andere groepen is dat echter nooit het uitgangspunt of de doelstelling: Een mooi seizoen draaien. Gezellig, met elkaar. Bij Bloed, Zweet en Tranen komt daar dit jaar zelfs feestelijke muziek bij kijken; Wie houdt daar nu niet van?

 

Laat hier je reactie achter