Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

1 december 2017 - 08:35

BUDEL - U bent 50 jaar oud in de bloei van uw leven. U heeft in de afgelopen jaren bij verschillende werkgevers gewerkt en u bent aangesloten geweest bij verschillende pensioenfondsen. U heeft een echtgenote en twee opgroeiende kinderen van 18 en 16 jaar oud.

U denkt wie maakt mij wat en we leven rustig door tot mijn 80ste levensjaar en we zien wel hoe dan verder. Maar uw droombeeld blijkt niet uit te komen en u verongelukt met uw 51ste levensjaar.

Hoe blijft dan uw gezin financieel achter, heeft u al eens naar uw pensioenbrief gekeken?

Uw echtgenote is geboren na 1950 dus zij zal maar een beperkte ANW(Algemene Nabestaande Wet)-uitkering krijgen. Hoe moet het met uw twee kinderen die willen gaan studeren? Het advies ga eens met uw adviseur om tafel zitten en pak al uw pensioenbrieven en uw overlijdensrisicoverzekeringen erbij en ga kijken of u met bijvoorbeeld een aanvullende overlijdensrisicoverzekering het probleem kunt ondervangen, mogelijk moet u ook eens kijken om aanvullend te gaan sparen of uw hypotheek af te lossen.

Bescherm uw gezin en ga eens aan de slag met dit verhaal.

Nieuwe huwelijksvermogensrecht

Het is bijna zover, met ingang van 1 januari 2018 gaat in werking treden het nieuwe vermogensrecht.

Dit is de regelgeving die aangeeft wanneer u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat welke bezittingen van u tezamen zijn en welke bezittingen privé blijven.

Sinds mensenheugenis kennen wij in Nederland de gemeenschap van goederen, op dit moment zijn alle bezittingen en schulden die u heeft op moment van uw huwelijk schulden en bezittingen die gemeenschappelijk eigendom worden van uw en uw echtgeno(o)t(e)

Per 1 januari 2018 zal de belangrijkste verandering worden, dat de goederen en schulden die u had voor de huwelijkssluiting buiten de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen vallen. De erfenissen en schenkingen die u krijgt tijdens het huwelijk blijven privébezittingen van u.

Op dit moment komt de dode mus tevoorschijn. U begrijpt het al u zult tijdens uw huwelijk een deugdelijke administratie moeten gaan bijhouden.

Het begint al bij de huwelijkssluiting wanneer u veel privébezit heeft doet u er verstandig aan om een akte van depot op te maken bij de notaris waarbij u deponeert een lijst met bewijsstukken van uw privébezit.

U zou ook via huwelijksvoorwaarden ervoor kunnen kiezen om toch te gaan voor de algemene gemeenschap van goederen. Deze keuze zult u mogelijk moeten maken wanneer u op leeftijd bent en een van u een aanzienlijk deel van het vermogen bezit dan zou het handig zijn voor de erfbelasting om te kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen.

Voor de trouwende ondernemer zal het hebben van huwelijksvoorwaarden nog veel meer een noodzaak zijn wil men later niet in problemen komen bij een echtscheiding.

 

Laat hier je reactie achter