Column Notariaat op de Laak, APK van uw testament

15 mei 2018 - 07:15

BUDEL - Heeft u een testament van voor 2013? Dan is het mogelijk verstandig om de notaris nog eens opnieuw naar uw testament te laten kijken.

Wanneer u bij ons kantoor vanaf 1998 een langstlevende testament heeft opgesteld, staat daar automatisch in dat de kinderen het erfdeel van de eerst overleden ouder kunnen opeisen zodra de langstlevende ouder naar een verpleegtehuis gaat.

In de stukken van de Tweede Kamer stond dat dit een tijdelijke maatregel was, en deze maatregel is dan ook geëindigd op 1-1-2013.

De eenvoudige bepaling dat het erfdeel kan worden opgeëist zodra de langstlevende ouder naar een verpleegtehuis gaat, kan u een aanzienlijke besparing opleveren.

Verder is het in deze tijden van belang om uw kinderen aan te wijzen als uw executeur. Mocht u (als langstlevende) overlijden, dan kunnen de kinderen uw uitvaart verzorgen zonder dat zij al hoeven te verklaren dat zij uw erfgenamen willen zijn.

Waarom deze voorzichtigheid?

De Rijksoverheid heeft uitgezocht dat rond 2025-2030, 750.000 huishoudens, waaronder voor het merendeel 55 plussers, in financiële problemen zullen komen door hun aflossingsvrije hypotheek. Rond die tijd zullen veel aflossingsvrije hypotheken hun einddatum hebben bereikt en zullen deze in 1 keer in zijn geheel moeten worden terugbetaald.

U denkt nu wellicht; “mijn huidige hypotheekbank zal mij dan wel een nieuwe hypotheek aanbieden”.

Informeer eens bij uw bank hoeveel u nu maximaal zou kunnen gaan lenen op grond van uw pensioen dat u krijgt in 2025-2030.

Alhoewel veel van ons denken dat zijn/haar pensioen nog ver weg is, en het tegen die tijd vast wel zal loslopen, is het verstandig om nu stappen te ondernemen en te voorkomen dat u tegen die tijd voor onaangename verrassingen komt te staat.

Laat hier je reactie achter