Column, Notariaat op de Laak, levensverzekering

24 juli 2018 - 06:45

HEEZE - BUDEL - In beginsel zijn volgens de wet, wanneer u geen testament heeft gemaakt, uw erfgenamen uw kinderen en uw echtgenoot.

Bent u niet gehuwd en heeft u geen kinderen dan zijn uw erfgenamen uw ouders en uw broers en zussen.

Dus de hoofdregel is dat het de personen zijn waarmee u een bloedband heeft plus eventueel uw echtgenoot of geregistreerd partner. Wanneer u ongehuwd bent en niet als partner geregistreerd bent en u woont samen met uw partner dan is uw partner niet uw erfgenaam tenzij u een testament heeft gemaakt.

Stel u bent gescheiden.
U heeft een woning met een hypotheek en daaraan gekoppeld een levensverzekering en u heeft twee kinderen uit uw eerder huwelijk. U komt een nieuwe levenspartner tegen en u gaat met haar samenwonen. U maakt een testament en wijst uw levenspartner aan als uw enige erfgename. De kinderen sluit u uit als erfgenamen want daar heeft u al 10 jaar geen contact mee. Daarnaast is er een samenlevingscontract opgemaakt. U komt te overlijden. Uw partner is uw enige erfgename maar wat blijkt bij de polis van de levensverzekering zijn de begunstigden, dus de rechthebbenden op de uitkering, uw kinderen.

U bent vergeten de begunstiging aan te passen!!

Naar aanleiding van dit verhaal is er een procedure ontstaan en heeft het Hof Amsterdam op grond van bijzondere feiten in dit geval beslist dat de uitkering van de levensverzekering naar de partner moest gaan en niet naar de kinderen van de overledene.

Dit is nog met een sisser afgelopen maar weer een leer-les. Kijk eens wie u heeft aangewezen als begunstigde in uw polis van levensverzekering, is het nog steeds de echtgenote waarvan u allang gescheiden bent?

Vergeet de begunstiging van de levensverzekering niet aan te passen!

Laat hier je reactie achter