Column Notariaat op de Laak Januari 2017

21 januari 2017 - 12:07

Stel: uw echtgenote gaat naar een Wet langdurige zorg-instelling; zij komt nooit meer terug naar de gezamenlijke eigen woning. U en uw echtgenote bezitten samen dit eigen huis - vrij van hypotheek - met een waarde van € 250.000,- en u bezit samen verder € 50.000,- aan spaargeld. Van een kennis krijgt u te horen dat nu uw echtgenote voorgoed in een verpleegtehuis gaat wonen, u samen met uw echtgenote voor ieder van u afzonderlijk de alleenstaande AOW-uitkering kunt aanvragen.

De vraag is nu: moet u dit gaan doen?
Neem dan in uw beslissing mee dat het Centraal Administratie Kantoor (CAK) van de zorg, welke instantie de eigen bijdrage berekend voor uw echtgenote met betrekking tot haar verblijf in de Wet langdurige zorg-instelling, na verloop van twee jaar de helft van de waarde van uw woning als Box 3-vermogen ziet. Dit houdt in dat over twee jaar haar eigen bijdrage bij het CAK wordt berekend over € 125.000,- (helft van de waarde van de woning) en over € 25.000,- (helft van het spaargeld).

Wanneer u er níét voor kiest om voor de alleenstaande AOW-uitkering te kiezen en de situatie blijft zoals die nu is (dus u als man blijft gewoon in het huis wonen), dan gaat de woning nóóit meetellen voor Box 3 en de eigen bijdrage bij het CAK, zolang u nog thuis woont.

Dus bezint eer ge begint.

Laat hier je reactie achter