Nieuwe column van Rob Scheepers: STATUS

23 juli 2015 - 17:31

Een échte man word je niet zomaar. Dat proces gaat in stapjes. Kleine rituelen die reeds beginnen op de lagere school. Want op de vuist gaan met een jongen van 2 jaar ouder doe je niet voor je plezier. Dat doe je om indruk te maken op meisjes en op andere jongens. En natuurlijk om een plek te stijgen op de apenrots. Een plek die je aan het veiligstellen bent voor de rest van je leven.

In je tienerjaren komen andere mannen-medailles om de hoek kijken, zoals schaamhaar en de baard in de keel. En het rijbewijs natuurlijk. Op die leeftijd het allerbelangrijkste stukje man-zijn dat je je voor kunt stellen. Het feit dát je achter het stuur mag zitten is voldoende macho om een meisje te versieren. Althans, dat denk je op die leeftijd. Als twintiger wordt de auto zélf het status symbool. En de baan plus het daaraan gekoppelde salaris dat je hebt. Het wordt al steeds minder stoer merkt u. De laatste stap die je dán nog kunt maken is je voortplanten.

Het ultieme bewijs dat je een man bent. Feit is wel dat als je die prestatie eenmaal geleverd hebt, en in mijn geval inmiddels al vier keer, dan is de afdaling van de apenrots ingezet.
Mijn eerste trede omlaag heb ik afgelopen maand moeten zetten. Ik ben namelijk gesteriliseerd. Met één knipje was het bekeken. Bronstige dertigers hebben inmiddels hijgend mijn plek op de rots ingenomen. En ik vind het wel prima. Ik ben inmiddels een veertiger. Een echtere man als dat ik nú ben, hoef ik niet te worden.
 

 

Laat hier je reactie achter