Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

In Profiel......Martijn van Bree

21 augustus 2014 - 12:00

Naam: Martijn van Bree
Leeftijd: 34 jaar
Wagenbouwersgroep: Vriendenkring De Rooie Hoek

 

Hoe lang ben je al lid van deze wagenbouwersgroep en wat is je taak?
Vanaf de oprichting in 2000 ben ik lid bij de Rooie Hoek. Mijn Brabantsedag ”carrière”ben ik een aantal jaar daarvoor al begonnen bij vriendenkring Heerings. Op het moment dat Eddie Heerings aangaf te stoppen met de groep waren er genoeg mensen die met een nieuwe groep wilden doorstarten en ook ik was daar er één van. Binnen De Rooie Hoek hou ik me bezig met het ontwerp van de wagen, de website en sociale media kanalen, het conceptteam en bouw ik ook graag mee.

Wat is je drijfveer om ieder jaar weer mee te doen met de Brabantsedag?
In mijn jonge jaren zat ik nog niet bij een groep maar was ik wel altijd al bezig om met Lego Brabantsedag wagens te bouwen. Blijkbaar was de Brabantsedag toen al een magneet voor creativiteit en dat is nooit meer weggegaan. Eenmaal lid van een groep merk je dat het ontzettend leuk is en voldoening geeft om deel te nemen aan het proces om een wagen bedenken en maken. Daarnaast is er ontzettend veel lol en saamhorigheid op de bouwplaats en is het mooi om te zien dat gedurende het seizoen de groep steeds hechter wordt. Volgens mij genoeg redenen om ieder jaar mee te doen.

Wat zou je de jeugd willen zeggen die twijfelen om bij een wagenbouwersgroep te willen komen?
Volgens mij is er niet zoveel jeugd die twijfelt om mee te doen bij een groep. Wanneer je uit Heeze komt, ken je denk ik genoeg mensen die lid zijn van een groep en is de drempel ook niet zo hoog om een bouwtent binnen te stappen.

Welke gebeurtenis staat je nog het meeste bij van de Brabantsedag?
Het mooie van de Brabantsedag is dat er ieder jaar zoveel memorabele momenten bijkomen zodat het steeds moeilijker wordt om uit te kiezen. Dit gaat van kleine bouwanekdotes tot grotere momenten. Twee momenten springen er voor mij uit. De eerste is het voor de eerste keer maken van een ”grote”wagen bij De Rooie Hoek. Bij Heerings waren de wagens de laatste jaren bescheiden en deed ik nog niet mee aan het creëerproces voorafgaande aan de daadwerkelijke bouw. Bij de eerste wagen van De Rooie Hoek was ik betrokken bij het ontstaan van deze wagen en was ik er erg trots op dat we met de nieuwe groep het voor elkaar hadden gekregen om zo’n grote creatie op straat te zetten. Vele mensen kijken terug op die wagen als die lelijke witte bak, maar voor mij blijft die wagen een speciale betekenis houden als symbool van wat je samen kan bereiken.

De tweede is het voor de eerste keer winnen van de Brabantsedag in 2005 met ”Hoogvliegers”. Bij deze wagen kwamen alle vliegonderdelen pas in de laatste week in de constructie te hangen waarmee hij toen voor vele mensen pas ging leven. De propeller was door mijn vader helemaal zelf met de hand gemaakt en was een waar houtkunstwerk. Het is voor een wagenbouwer het mooiste als je een geweldig bouwseizoen hebt. En als de wagen nog mooier dan je ontworpen hebt door de straten van Heeze rijdt dan is de waardering van het publiek en de jury de kers op de taart van dat mooie bouwseizoen. Het eerste worden in de grote feesttent is een onbeschrijfelijk gevoel dat ik iedere andere wagenbouwer toewens die dit nog niet heeft mogen beleven.

Wat zou jij het liefst veranderd zien binnen de Brabantsedag?
Ik zou het goed voor de Brabantsedag optocht vinden als er binnen een jaar of vijf een groep uit Leende zou meerijden. Hiermee wordt het draagvlak voor de Brabantsedag in de gehele gemeente verbreed. De carnavalsbouwers uit Leende zijn ontzettend goed in het maken van technische wagens daar zouden veel Heezerse wagenbouwers nog wat van kunnen leren. Daarnaast brengt het ook nog een stukje gezonde competitie met zich mee waardoor het niveau van de optocht nog hoger kan worden. Bovenal gun ik ze lekker zomerweer tijdens het bouwen. Uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde wagenbouwpassie maar niet dezelfde optocht om onze kunsten in te vertonen. Ik weet dat veel mensen uit Leende en ook uit Heeze dit idee niks vinden en bovendien onrealistisch. Maar de ”strijd”tussen Heeze en Leende is voor mij meer iets uit het verleden en de Brabantsedag moet juist naar de toekomst kijken en blijven vernieuwen om een sterk evenement te blijven.

Brabantsedag is voor mij…..?
Een ontzettend leuke hobby waar ik mijn creativiteit bijna het gehele jaar in kwijt kan en waar ik samenwerk met een hechte en diverse groep om binnen drie maanden een compleet rijdend theater op de weg te zetten. De combinatie van het bedenken en vergaderen, het bouwen zelf en de gezelligheid op de bouwplaats maakt het voor mij een waar feest.

Waarom is het volgens jou zo belangrijk dat de Brabantsedag een jaarlijks terugkerend evenement blijft?
Het is voor de gemeente en de gemeenschap het grootste sociale project wat je kunt hebben om saamhorigheid tussen mensen te stimuleren. Daarnaast leert het mensen creatief en cultureel bezig te zijn en leert de jeugd hoe door middel van samenwerking iets moois gecreëerd kan worden. Het is niet voor niets dat er praktisch geen hangjongeren in de gemeente te vinden zijn. Wat is er mooier dat dit ieder jaar terugkomt en voor heel veel mensen gedurende de zomer een ontzettend groot feest is.

Welke grootse verandering heb je gezien binnen de Brabantsedag de afgelopen 10 jaar en wat vind je van deze verandering?
De allergrootste en belangrijkste verandering van de Brabantsedag is van voor de laatste tien jaar. Dat is de verandering van het precies namaken van een historische gebeurtenis naar het zelf interpreteren en het creatief vertalen. In de laatste tien jaar zijn de wagenbouwersgroepen steeds opener naar elkaar geworden en komt steeds meer het besef dat de optocht samen gemaakt moet worden. Als losse groep ben je niets, pas wanneer je met zijn allen bent vorm je een optocht en dat is waar het publiek op af komt. Deze verandering zorgt ervoor dat groepen makkelijker van elkaar kunnen leren op allerlei vlakken. De openheid maakt ook dat via de sociale media kanalen het bouwproces door bezoekers kan worden gevolgd en dit is ontzettend goede gratis reclame voor de Brabantsedag als totaal. Ik vind dat een goede zaak en denk dat hier nog veel meer reclame uit te halen valt.

Omschrijf in tien woorden het Brabantsedag gevoel van een wagenbouwer?
Brabantsedag is een mix van eendracht , wagenbouwpassie, creativiteit en gezelligheid!

Wat is jouw Brabantsedag motto?
Een echt motto heb ik niet. Op De Rooie Hoek bouwplaats hebben we wel veel bouwuitspraken die gedurende het bouwseizoen veel terugkomen. Mijn favoriete is ”Goed bezig !!”en die geldt ook wel voor de Brabantsedag als totaal volgens mij zijn we goed bezig met ons mooie evenement.

Laat hier je reactie achter