Samen veilig, samen leefbaar

1 december 2018 - 13:00

HEEZE-LEENDE - ….ik heb inderdaad wel wat gezien, we vonden het ook wel gek, normaal zien we daar niemand, daar staat nooit een auto, ja ik hoorde wel glasgerinkel maar ik dacht……….

Zomaar wat zaken die we terug horen als we na een incident, een inbraak, een vernieling of een overval een buurtonderzoek instellen. We hadden het echter liever eerder gehoord. Als een incident zich voordoet. De politie surveilleert in uw buurt maar heeft niet zoveel mensen dat ze overal aanwezig kunnen zijn, de politie moet haar aandacht verdelen en keuzes maken. Daarom vinden wij het fijn en is het ook noodzakelijk dat we meldingen krijgen van incidenten of verdachte situaties.

U bent met velen en weet precies wat in uw omgeving of buurt normaal is, u merkt dus vaak ook als eerste als er iets niet in de haak is. Een onbekende auto die al enkele malen door de straat is gereden of een persoon die vanuit een brandgang naar een woning staat te kijken. U ziet meteen als iets afwijkt van hetgeen normaal is in uw buurt. Veel van de aanhoudingen die de politie doet zijn een direct gevolg van het feit van meldingen die we van het publiek, van u krijgen. Samen moeten we onze omgeving veilig en leefbaar houden, samen kunnen we daar iets aan doen.

MELDEN
Bent u getuige van een verdachte situatie? Ziet u verdacht gedrag of een strafbaar feit gebeuren? Is er direct hulp nodig? Meld het de politie. De politie beoordeelt wat de mogelijkheden zijn om actie te ondernemen.

Zaken om te melden kunnen erg divers zijn.  Zaken die te maken hebben met verlichting, straatmeubilair en bestrating moet u via de website van de gemeente Heeze-Leende bij de gemeente melden.

Maar zaken die met veiligheid te maken hebben, bijvoorbeeld een persoon of enkele personen die veel aandacht hebben voor een woning, een pand waar misschien een hennepkwekerij zit, iemand die gevaarlijk rijdt of met drank achter het stuur kruipt, vandalisme  of een jeugdgroep die overlast veroorzaakt moet u melden bij de politie.

24/7
Melden kan altijd, soms horen we van mensen dat ze de politie niet lastig willen vallen, zeker niet ’s nachts. Maar de politie is er 24 uur. Onze meldkamer is altijd bezet. We nemen meldingen aan en kijken of er een mogelijkheid is om personeel in te zetten. Mocht dat niet zo zijn dan leggen we de situatie in ieder geval vast en kunnen er later wat mee doen. We proberen u ook altijd te laten weten wat we met de melding hebben gedaan.

Soms is het meldcentrum erg druk, u moet dan wat langer wachten, maar ik hoop niet dat dit een reden is om iets niet te melden. Wij hebben uw meldingen nodig om het bij u veilig te houden en veiliger te maken.

Meld online
·         Meldformulier, via website www.politie.nl
·        Meld misdaad anoniem online

Met wie kan ik bellen?
·         112 (spoed of heterdaad)
·         0900-8844 (geen spoed, wel politie)
·         0800-8112 (teksttelefoon: 112 voor doven en slechthorenden)
·         0900-1844 (teksttelefoon: 0900-8844 voor doven en slechthorenden)
·         0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)
·         144 (meldnummer voor dieren in nood)

Meldingen die via misdaad anoniem worden gedaan zijn ook echt anoniem. Uw gegevens zijn niet bekend, anders dan dat mensen wel eens willen geloven.

U doet het niet alleen, de politie heeft al weer enige tijd het donkere dagen offensief ingezet. Dit wil zeggen dat we vanaf dat het donker is weer enkele mensen extra laten werken en dat we meer op straat aanwezig zijn op plaatsen waar dat nodig is, bijvoorbeeld in de buurt van winkels of winkelcentra.  Deze agenten zijn flexibel inzetbaar en worden ook op plaatsen ingezet waar onze aandacht is gevraagd.  Dit blijkt ook uit meldingen die door u worden gedaan. Dit kunnen verdachte situaties zijn maar ook meldingen van overlast door jeugd of van vuurwerk.

Laat hier je reactie achter