Tweehonderdduizend extra ‘ogen’ voor de politie

12 januari 2019 - 12:30

HEEZE-LEENDE - Camerabeelden helpen de politie bij het vinden van daders. Hangt er een camera aan jouw woning of bedrijfspand? Laat het de politie weten! Hoe beter zij weten waar in jouw buurt een camera's hangen, hoe sneller zij misdrijven kunnen oplossen.

Stel, er wordt bij jou ingebroken. De politie kijkt dan in een databank wie bij jou in de buurt een camera heeft hangen. Vervolgens kan de politie snel de beelden ophalen en kijken of de dader erop staat. De politie kijkt dus niet live mee met de camera's maar inventariseert alleen waar deze hangen. Zo beschermt jouw camera niet alleen je eigen bezit, maar help je tegelijkertijd jouw buurt veiliger te maken. Je kunt jouw camera aanmelden via deze link. Hier staan ook de veelgestelde vragen.Inmiddels zijn er ruim 200.000 camera's in Nederland aangemeld bij de databank. 

Privacywetgeving
Nederland telt naar schatting ruim anderhalf miljoen camera’s. De databank kan dus nog veel voller. Mensen aarzelen soms uit angst dat ze de privacywetgeving overtreden met hun camera. Dat is vaak onterecht. ‘Je mag best een stukje van de openbare weg filmen bij het bewaken van je eigendommen’, zegt Van Engelenhoven. ‘Zolang het maar binnen de perken blijft en duidelijk is gemaakt dat er een camera hangt. Bijvoorbeeld door middel van een waarschuwingssticker.’ Ook vrees voor eventuele represailles van personen die op de beelden te zien zijn, is ongegrond. De politie vordert de beelden die ze nodig heeft voor onderzoek. De eigenaar van de beelden moet ze dan dus afstaan.

Laat hier je reactie achter