JONGleren in het verkeer

17 mei 2018 - 07:25

HEEZE-LEENDE - De gemeente Heeze-Leende investeert jaarlijks in samenwerking met de provincie Brabant in mensgerichte maatregelen. Dit zijn maatregelen op het gebied van verkeerseducatie en gedragsbeïnvloeding, bedoeld voor verschillende doelgroepen als kinderen en ouderen. Deze maatregelen moeten een bijdrage leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in onze gemeente. Een van de grootste oorzaken bij verkeersongevallen blijft het gedrag van verkeersdeelnemers in het verkeer.  We kunnen dus niet jong genoeg beginnen in leren in het verkeer!

Op donderdag 17 mei 2018 gaat daarom in de gemeente Heeze-Leende de pilot JONGleren in het Verkeer van start. JONGleren is een educatief programma dat gericht is op kinderen van 0 tot 4 jaar én hun ouders of verzorgers. Binnen de Metropoolregio Eindhoven zijn wij dit jaar de enige gemeente die hiermee van start gaat. In Heeze nemen twee locaties deel aan het project: de Spinner en de Parel.

Verkeersopvoeding begint al in de buggy. Ongemerkt pikken baby’s en peuters veel op over hoe het er in het verkeer aan toe gaat en hoe je je op straat gedraagt. Ouders kunnen hun jonge kinderen een stevige basis meegeven, door regelmatig te voet en op de fiets met ze op stap te gaan, onderweg te praten over wat er gebeurd op straat en door zelf consequent het goede voorbeeld te geven. Professionele opvoeders - zoals leidsters van de kinderopvang - kunnen hun bijdrage leveren door regelmatig met de kinderen te ‘spelen met verkeer’. Met speelgoedauto’s, zelfgebouwde wegen en verkeerslicht spelen kinderen na van wat er op straat gebeurd. Daarnaast ondernemen de leidsters allerlei activiteiten met de kinderen. Zo leren de kinderen al vroeg enkele regels in het verkeer, want JONG geleerd is oud gedaan!

Laat hier je reactie achter