Essam start de weg naar zijn droom in Heeze-Leende

1 augustus 2018 - 14:13

HEEZE-LEENDE - Essam Alterra is een zeventwintigjarige statushouder uit Syrië. Drie jaar geleden kwam hij naar Nederland en sinds een half jaar woont hij in Heeze. Onlangs liep hij een taalstage bij de gemeente Heeze-Leende. Een ervaring die hij niet snel zal vergeten.

Gedurende drie maanden heeft Essam twee dagen per week stage gelopen bij het team maatschappelijk beleid. “Naast het meelopen met mijn stagebegeleider ben ik met veel collega’s mee op pad geweest. Ik ben bij de provincie geweest in Den Bosch, heb andere gemeenten bezocht zoals Cranendonck en Valkenswaard en scholen”, vertelt hij. Juist door deze afwisseling in werkzaamheden heeft Essam de gemeente van meerdere kanten kunnen bekijken. Hij heeft veel geleerd, waarbij twee situaties hem in het bijzonder zijn bijgebleven: “Ik mocht met maatschappelijk werker Bert mee naar een huisbezoek. Daar heb ik gezien, hoe hij op geheel eigen wijze, advies geeft aan anderen. Hij moet betrouwbaar zijn en dat ook overbrengen. Zijn manier van communiceren is daarin heel mooi”, aldus Essam. Van sportconsulent Joeri leerde hij hoe je iemand stimuleert om zichzelf te ontwikkelen, namelijk door niet alles voor te kauwen, maar suggesties te doen zodat iemand zelf op ideeën komt.

Het werken op kantoor bestempelt Essam als het leukst aan zijn werkzaamheden. “Ik vind de werksfeer heel fijn.” Het contact met collega’s is makkelijk, waardoor hulp vragen geen drempel opwerpt. De samenwerking met collega’s die hij tijdens zijn stage ervaren heeft, wil hij graag inzetten in de toekomst. Eén ding weet hij in elk geval zeker: deze taalstage heeft hem verrijkt. Hij heeft niet alleen aan zijn Nederlands kunnen werken, maar ook de werkervaring opgedaan die hij zo hard nodig heeft. Werkgevers kiezen eerder iemand mét werkervaring dan iemand zonder werkervaring.

Ik spoor iedereen aan, organisaties en bedrijven, om werkervaringsplekken te creëren en statushouders om de kans om een taalstage te lopen aan te grijpen, pleit Essam. “Het is voor statushouders belangrijk dat ze zo snel mogelijk Nederlands leren. Door bijvoorbeeld vergaderingen bij te wonen en alleen maar te luisteren steek je al heel veel op. Je leert veel meer woorden en contexten dan op de taalcursus. Je breidt je woordenschat ontzettend uit.

Nu Essams stage voorbij is, staat het volgende avontuur alweer voor de deur. In september start hij aan de universiteit. In Syrië was hij wiskundedocent en hij wil dit beroep ook hier uitoefenen. Na het afronden van zijn studie wil hij dan ook direct solliciteren. “Al is het in Groningen, wiskundedocent worden hier is mijn droom. Door het volgen van mijn taalstage is mijn droom alweer een stapje dichterbij.”

Laat hier je reactie achter