Nieuwe brug op Lambrekven in Heeze

2 december 2018 - 07:50

HEEZE - De gemeente Heeze-Leende gaat de brug aan de weg Lambrekven in Heeze in zijn geheel vervangen. De brug moet worden vervangen omdat alleen onderhoud en het vervangen van onderdelen niet voldoende is om de levensduur van de brug veilig en duurzaam te verlengen. De huidige brug is 3,50 meter breed en in theorie geschikt voor alle verkeer. De brug ligt aan een onverharde weg die incidenteel wordt gebruikt door bestemmingsverkeer waaronder ook fietsers en voetgangers. De brug heeft geen belangrijke verkeersfunctie.

Gezien de ligging en het geringe gebruik van de huidige brug is een lichtere en smallere brug voldoende en beter op zijn plaats. De brug wordt versmald van 3,50 meter naar 2,50 meter. Een lichtere en smallere brug is financieel aanzienlijk voordeliger dan een brug voor alle verkeer en moet zwaarder verkeer weren. De aslast en totaalmassa wordt hierdoor wel beperkt maar om de bereikbaarheid voor bestemmingsverkeer te behouden, kan een ambulance of auto er nog over. Voor de beperkte breedte, totaalmassa en aslast moeten bestuurders er op gewezen worden dat ze geen schade aan de brug of hun eigen voertuig toebrengen.

De hulpdiensten en direct belanghebbenden zijn in het voortraject betrokken. Zij geven aan geen bezwaar te hebben tegen de keuze voor een nieuwe lichter en smallere brug. Voor de fietser en voetganger wordt het veiliger omdat nieuwe brug nog minder aantrekkelijk wordt voor gemotoriseerd verkeer. Hiermee wordt voldaan aan de vier doelen van artikel 2:
- het verzekeren van de verkeersveiligheid;
- het beschermen van weggebruikers en passagiers;
- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

De betreffende wegen zijn in beheer van de gemeente Heeze-Leende. De politie adviseert positief over dit verkeersbesluit.

Laat hier je reactie achter